Tatăl scriitorului David Spiegelhalter era un călător entuziast, dar pe măsură ce înainta în vârstă, suferea din ce în ce mai mult de ceea ce el numea „febra călătoriei”, un termen pentru anxietatea acută resimțită înainte de o călătorie, în principal din cauza incertitudinii legate de toate lucrurile care ar putea merge prost.
Din păcate, acest lucru l-a împiedicat, în cele din urmă, să meargă în vacanță.
„Apoi, am început și eu să sufăr de temeri similare, așa că am consultat un psihoterapeut. Mi-a recomandat o mică parte din terapia cognitiv-comportamentală, care a implicat recunoașterea simptomelor mintale și fizice ale anxietății, dar spunându-mi că acestea nu se pot distinge în esență de sentimentele de entuziasm legate de perspectiva unei călătorii. Această reformulare a sentimentelor mele a fost destul de eficientă – este o modalitate de a face față incertitudinii”, spune David Spiegelhalter.
Nu trebuie să ne confruntăm doar cu incertitudinea călătoriei. Niciunul dintre noi nu știe ce se va întâmpla. Incertitudinea a fost numită „conștientizarea conștientă a ignoranței” și există multe lucruri despre care suntem ignoranți, potrivit The Guardian.
Studiile psihologice, precum și propria noastră experiență, dezvăluie o mare variație în răspunsurile oamenilor, inclusiv cele cognitive (cum gândim), emoționale (cum ne simțim) și comportamentale (ce facem). De exemplu, atunci când vă confruntați cu incertitudinea, o negați sau o recunoașteți, vă provoacă teamă sau curaj, încercați să o evitați sau să o abordați?
Desigur, răspunsul poate depinde de context, la fel cum apetitul unei persoane pentru asumarea de riscuri poate varia în diferite domenii ale vieții sale. Putem ști oameni dispuși să își asume riscuri fizice uriașe, dar care sunt foarte precauți cu banii.
„Dar propria mea experiență arată că atitudinile se pot schimba. Obișnuiam să planific vacanțele în detaliu, în mod meticulos și obsesiv, în timp ce partenera mea deschidea un ghid doar când se afla în avion. Am ajuns la un fel de compromis – la începutul acestui an am călătorit o lună în India, iar eu am rezervat în avans doar primele două nopți de cazare”, explică autorul.
Anticiparea unei aventuri nu este singura situație în care oamenii ar putea dori incertitudinea. Foarte puțini vor să știe ce vor primi de Crăciun, cum se va termina un meci de fotbal înregistrat sau să treacă direct la episodul final al unui serial polițist.
„Întreb adesea audiența, în timpul conferințelor, Ați vrea să știți astăzi când veți muri?, și doar aproximativ unul din 20 spune că ar vrea. Ei spun mereu că ar prefera să poată face planuri. Majoritatea dintre noi, pur și simplu, preferăm să nu știm, chiar dacă am putea”, mai arată autorul.
Specialiștii recomandă extinderea limitei pentru cercetarea embrionilor umani
Dispozitivele ar putea citi emoțiile umane fără o cameră foto
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură